Bankenes kreative bonusordninger for nye kredittkortkunder

Hvis du allerede er på søken etter et nytt kredittkort, så har du helt sikkert en god grunn til å gjøre det. Denne artikkelen skal hjelpe deg med å spisse søket litt slik at vi er helt sikker på hvilke fordeler som kan ligge der ute for gode kredittkortkunder som klarer å bruke kortet på en fornuftig måte.

Det anbefales ofte å bruke et sammenligningsverktøy på internett for å finne det beste kredittkortet. Mange nettsider livnærer seg på å liste opp alle Norges kredittkort og markere hvilke attributter kortene har og hvilke de mangler. På den måten får du en kjapp og effektiv oversikt over de kredittkortene som finnes på markedet, noe som gjør at det blir veldig enkelt å finne det kortet som passer din behov best. Aldri før har det vært så enkelt å søke kredittkort – og aldri før har sjansen vært større for at du får et kort som er skreddersydd ditt forbruksmønster.

Kredittkortselskapene blir mer og mer kreative i sine forsøk på å kapre kunder (=et direkte resultat av at nordmenn blir dårligere og dårligere til å unngå kredittkortbruk uten renter og gebyrer). Her er de tilbudene og bonusene du kan få når du søker om nytt kredittkort.

PS! Noen av disse rabattene har norske banker allerede prøvd å gi til nordmenn mens andre igjen forteller om hvordan bankenes markedsføringsstrategi er i USA. Men som du helt sikkert vet: det er bare et tidsspørsmål før man får amerikanske tilstander også i den norske banksektoren.

Introduksjonsbonus

Enkelte banker har begynt å tilby penger eller cashback-poeng til nye kunder som bruker over XXXX kroner i løpet av den første måneden (eller lignende). Slike bonuser kan enten dreie seg om bonuspoeng på flyreiser eller rett og slett penger.

Ofte kommer slike tilbud med en haug av restriksjoner og ulemper, så det gjelder å lese vilkårene nøye for man søker om et kredittkort på bakgrunn av et slikt ”intro-tilbud”.

”Lav rente i en begrenset periode”

Flere kredittkort gir deg en lavere rente i mellom seks og tolv måneder etter at kunden har begynt å bruke kortet. Bankene gjør dette for å sikre seg så mange kunder som mulig da de vet at de kommer til å tjene inn pengene på sikt.

Slike tilbud kan være både veldig fristende og veldig smart å hoppe på hvis man befinner seg i økonomiske problemer som man har et stort behov for å komme seg ut av. Hele poenget med refinansiering er at man finner seg et lån som har en så lav rente som overhodet mulig slik at man kutter de månedlige kostnadene drastisk.

La oss si at du kommer over et kredittkort hvor du får nærmest null prosent i rente over seks måneder og du innser at det ikke tar mer enn 7-8 måneder å bli kvitt din nåværende gjeld. Da vil du neppe finne noen annen bedre finansieringsløsning på markedet. Sett deg ned med kalkulatoren og regn på det før du godtar et slikt tilbud – det er ingen hemmelighet om at de banken som tilbyr det billigste kredittkortet neppe vil gi kunder et slikt åpningstilbud.

Gratis flybillett

Vi har allerede sett det i Norge med Bank Norwegian og Norwegian Airline Company: flyselskap som oppretter en søsterorganisasjon i form av en forbrukerbank. I USA har det nærmest blitt en epidemi. Flybransjen har nemlig lykkes i å få forbrukerne til å sette et likhetstegn mellom bonuspoeng og reelle penger, noe som betyr at de kan være uhyre kreative når de skreddersyr noen tilbud for sine nye kunder.

Enkelte amerikanske flyselskap har nemlig lokket til seg tusenvis av kunder ved å tilby en gratis flyreise innenlands til de som bestiller denne reisen med flyselskapets kredittkort. En meget smart måte å skaffe seg kunder på da den gjennomsnittlige forbruker er meget prisbevisst ved kjøp av flybilletter.

Uten årsavgift

Det har nærmest blitt regelen i stedet for unntaket med den store konkurransen i norsk banksektor. De store bankene har valgt å fjerne årsavgiften for å appellere til også de kundene som ønsker seg et stort arsenal av forskjellige kredittkort i lommeboken. For la oss være ærlige: det er svært få som gidder å betale en fast avgift hvert eneste år hvis man bruker mer enn tre kredittkort til forskjellige formål.

I 2016 var det en kjent forbrukerøkonom som kalte årsavgift på kredittkort for ”usexy”, og det finnes vel knapt et mer dekkende ord for å beskrive hvordan en slik avgift ser ut i markedsføringssammenheng.

Høyere beløpsgrense

Hvor går egentlig skillen mellom et forbrukslån og et kredittkort? Tidligere har det vært tre ting som ofte definerer forskjellene:

  1. Et kredittkort er fysisk mens et forbrukslån kun fås gjennom en transaksjon i nettbanken.
  2. Kredittkortet har tilhørende bonussystemer og cashback som gjør at det faktisk er en mulig kilde til inntekt hvis man bruker det riktig.
  3. Man får en mye høyere beløpsgrense på et forbrukslån enn et kredittkort.

Punkt én og to kan man ikke gjøre noe med uten å totalrevolusjonere måten forbrukerbankene jobber på. Men det er ikke lengre nedskrevet og vedtatt at forbrukslån skal ha så mye høyere beløpsgrense enn kredittkort. Forskning på forbruksvaner viser nemlig at mange velger å benytte seg av kredittkortet som et usikret lån, noe som har ført til at bankene har begynt å tenke litt over hvordan de skal få utnyttet dette best mulig.

Kilder. www.kredittkorttest.net/