Sparing og investering – pass på hvor pengene dine går

Det å vite hvor pengene dine går er helt avgjørende for å lykkes med det å ha en sunn og fornuftig privatøkonomi. Og det er ingen hemmelighet at et budsjett kan være veien å lykkes dersom man skal kunne planlegge hvor mye man skal bruke – og hvor pengene skal brukes. Du bør sette opp forskjellige kategorier på utgifter, hvilke store utgifter du planlegger kommende måned/år samt ferier du skal ha for deretter å matche disse utgiftene opp mot de inntektene du har.

Dersom inntekten overstiger forventede utgifter er du nemlig i en veldig god posisjon. Da er du på rett spor. Men hvordan kan man sette opp et budsjett? Hvilke tall skal man bruke og hvordan har man kontroll på at det man faktisk setter opp er realistisk i forhold til hva man tidligere har brukt?

Sjekk hva du brukte forrige måned

For mennesker med et usikkert og variabelt forbruksmønster kan det være greit å se på hva du har brukt av penger over en lengre periode. Start gjerne med 30 dager. Gå inn på nettbanken og sjekk kontantstrømmen. Mange banker tilbyr i dag muligheten for å direkte i nettbanken se nøyaktig hva man har brukt penger på og i hvilke «kategorier» disse tilhører (klær, mat, snacks, kontantuttak, etc.).

Dette er nøyaktig den samme taktikken Hallgeir og de andre ekspertene benytter i «Luksusfellen», og det er ikke tilfeldig at folk med så god peiling på økonomi gjør nettopp dette. Hvis man skaffer seg en oversikt over hva man per dags dato bruker, så har man også et godt grunnlag for å justere seg i fremtiden.

Reduser utgiftene – tenk sparing og investering

Har du mye lån som skal betales ned? Eller har du innsett at det å sette av penger til sparing hver eneste måned er noe som faktisk kan lønne seg? I så fall har du èn jobb å gjøre: reduser dine nåværende utgifter. Det kan kanskje høres litt banalt ut, men det å kutte kostnader er faktisk utrolig mye lettere enn å øke inntektene dine. Det er ikke bare å gå inn til sjefen din på jobb og spørre om et par ekstra tusen kroner hver eneste måned, men det å slutte å kjøpe kaffe på Narvesen eller boller hos Baker Hansen er noe som enkelt kan endres i hverdagen.

Så hvor bør disse ekstra kronene gå?

Har du mye lån bør du betjene dette sporenstreks. Har du dyre forbrukslån eller noe kredittkortgjeld er dette noe som absolutt bør prioriteres. Du kan enten innse at du med din gjeldende kontantstrøm ikke kommer til å klare å betale ned lånene eller så kan du søke om refinansieringslån. Mulighetene er mange for de som faktisk ønsker å gå tungt inn og bli kvitt gjelden sin.

Hvis du ikke betjener store eller dyre lån kan du trygt sette av noen kroner på en sparekonto hver eneste måned. Du kommer til å være glad for dette på et senere tidspunkt.

Konklusjon

Det å være litt påpasselig med pengebruken og bevisst på hvor lønnen sin går er helt essensielt for å kunne betale ned gjeld eller drive med langsiktige investeringer. Og det er først etter at man har lagt om rutinene og sett resultatene at man innser hvor stor effekt små justeringer kan ha.

Vi snakker heller ikke om store endringer i privatøkonomien. Hvis du klarer å spare 2-5 % av din samlede lønn hver måned vil du komme ganske langt etter bare et år.